Chi Neng Qigong

Wat is Chi Neng Qigong eigenlijk?

Chi Neng Qigong is een eeuwenoude Chinese bewegingsleer die zich richt op fysieke en mentale gezondheid. Het is een combinatie van Chinese yoga, fitness en mindfulness.

De woorden Chi Neng Qigong betekenen letterlijk ‘het vermogen hebben je mentale en fysieke potentieel ten volle te ontwikkelen en benutten door het regelmatig doen van lichamelijke oefeningen waarin het werken met energie (Qi) centraal staat‘.

Dr.Pang Ming, die als jongste arts ooit zowel de Traditionele Chinese Geneeskunst als de westerse geneeskunde bestudeerde en beheerste, is de grondlegger van Chi Neng Qigong. Hij heeft, van alle qigong vormen die er zijn, de meest helende en praktische elementen verzameld in deze vorm van Qigong. In het medicijnloze ziekenhuis dat hij heeft opgericht praktiseerden alle patiënten Chi Neng Qigong inclusief de zeer ernstig zieken.

Waarom zou ik voor Chi Neng Qigong kiezen?

Energie speelt een belangrijke rol in àlles wat in en om ons heen gebeurt. De energie van hemel (universum) en aarde en van onszelf. Denk bijvoorbeeld aan de energetische invloed van de maan en de zon, de energievelden van de aarde, en onze eigen energievelden. Er is een constante wisselwerking van energie met onze omgeving en alles wat zich daarin bevindt. Dit kan energie geven en/of energie kosten. Je herkent vast wel de situaties, of personen, die je helemaal ‘leeg kunnen zuigen’ of je net energie kunnen géven. Oók ons denken en onze emoties kosten energie en zijn energie. Ons lichaam heeft energie nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder energie geen leven.

Deze tijd waarin wij leven trekt een behoorlijke wissel op ons energieniveau. Zo is, door alle ICT ontwikkelingen, de wereld zó klein geworden dat we 24/7 voorzien worden van informatie en prikkels die op ons af komen en een continue stroom van gedachten en emoties teweeg brengt. Onze standaardinstelling is de ‘on-modus‘ terwijl we soms zo verlangen naar de ‘stand-by’ of zelfs de ‘off’ modus. Onze ‘batterij’ heeft moeite elke dag voldoende energie te blijven leveren.

Zoals de verwarmingsketel helpt de energie voor een gezond woon- en leefklimaat te bieden in huis, zo kan Chi Neng Qigong helpen jouw eigen interne ‘woon- en leefklimaat’ gezond te houden voor voldoende energie zorgen in jouw eigen huis/lichaam. Daarbij is het belangrijk te weten of, en zo jaar waar, er nog ramen of deuren open staan waar jouw energie verliest.

Om gezond en vitaal te worden, te zijn en vooral te blijven en oud te worden heeft Chi Neng Qigong door de eeuwen heen zijn werkzaamheid en nut bewezen.

Hoe werkt Chi Neng Qigong?

Wij hebben als mens het vermogen actief onze interne levensenergie te beïnvloeden en te verbeteren. Ons brein biedt de mogelijkheid bewust aandachtig te zijn en ’toeschouwer’ te zijn van ons denken, voelen en doen. Dit vermogen speelt een belangrijke rol in de beoefening van Chi Neng Qigong.

De drie filosofieën die ten grondslag liggen aan Chi Neng Qigong zijn het Daoïsme, het Confuciasme en het Boeddhisme.  Respectievelijk stellen zij; we zijn één met de natuur en het universum, we streven ernaar ons te ontwikkelen en de beste versie van onszelf te worden en tenslotte we kunnen leren leven met de ongemakken die het leven zoal te bieden heeft.

De Traditionele Chinese Geneeskunst leert ons dat emoties verbonden zijn met onze organen en het energiesysteem van meridianen en energieknooppunten hiermee verbonden zijn. Van deze kennis wordt in de accupunctuur dankbaar gebruik gemaakt.  Ons brein maakt voortdurend gedachten (40.000/dag) waarvan maar liefst 70% oordelend is. Gedachten leveren emoties die rechtstreeks invloed hebben op onze organen. Zo hangt boosheid samen met de lever en liefde met het hart. Opgekropte of ingeslikte emoties kunnen letterlijk ziekmakend zijn door blokkades van energie. Chi Neng Qigong kan helpen de blokkades op te lossen zodat de energie weer vrij kan stromen en het lichaam weer goed kan functioneren en gezond(er) wordt/blijft. Het ministerie van Volksgezondheid in China heeft Chi Neng Qigong uitgeroepen tot meest helende vorm van Qigong.

Wat levert Chi Neng Qigong mij op? 

Chi Neng Qigong kent diverse niveaus (levels). Zonder kennis van- en ervaring met Chi Neng Qigong leer je eerst de oefeningen en vormen in Level 1. Deze oefeningen zijn gericht op het leren met bewuste aandacht de eigen levensenergie te verversen. De kracht van Chi Neng Qigong zit in de letterlijke en figuurlijke eenvoud van de oefeningen die makkelijk te leren zijn en door alle leeftijden, van jong tot oud, uit te voeren zijn. Zoals eerder beschreven kunnen zelfs ernstig zieken Chi Neng Qigong beoefenen.

De oefeningen worden langzaam, aandachtig en volgens een vast patroon uitgevoerd en hebben een meditatief karakter.

Chi Neng Qigong kent zowel de milde, lichtere (Yin) oefeningen als ook de iets intensievere (Yang) oefeningen. Zo is er balans in de oefeningen die, bij regelmatige beoefening, bijdragen aan meer fysieke en mentale kracht, souplesse en letterlijk lichaamsbalans. Het immuunsysteem wordt sterker en de organen functioneren beter. De mentale en fysieke weerbaarheid en veerkracht worden beter hetgeen allemaal bijdraagt aan een betere gezondheid.

Het trainingsprogramma

Gedurende het 8 weken programma leer je niet alleen over de historie van Chi Neng Qigong maar vooral de diverse vormen en oefeningen die je in je dagelijkse leven kunt toepassen. Het programma is gericht op ervaringsgericht leren door te dóen, te voelen en beleven wat het voor jou kan betekenen. Dit kan zowel het ervaren van meer energie zijn, als het soepeler kunnen bewegen met een betere balans. Het ervaren van mentale en lichamelijke fitheid en gezondheid en meer rust in je hoofd.

Heb je interesse in een workshop, het volgen van een introductiedag of de complete 8 weken training? Vul dan het contactformulier in dan neem ik z.s.m. contact met je op.

Vind rust, energie én balans

Kom en ontdek de kracht in de eenvoud van de oefening.
Gun jezelf een pauze van stress en de schadelijke factoren.
Vind rust in je hoofd, energie in je lichaam en balans in je hele zijn.